ברוב הבניינים ניתן להבחין כי עניין אחזקת האבן לאורך חייו של המבנה לוקה בחסר, אשר נובע בעיקר מאי ידיעה האם יש צורך לבצע פעולות תחזוקה ואם כן - כיצד . לצורך כך הפיץ מכון התקנים תקן לתחזוקת בניינים – רכיבים וגימור ( תקן 1525 חלק 1 ) שבו בין היתר הוא מתייחס כיצד יש לטפל באבן החיפוי.
-------------------------------
כללי :
בשנים האחרונות עדים אנו לשימוש נרחב של חיפוי קירות חוץ באבנים , שימוש זה נובע מסיבות שונות כגון : דרישה אדריכלית לתת לבניין מראה יפה לאורך זמן רב ומושך לצרכי מכירה . דרישה של ועדות תכנון ובניה המקומיות אשר מן הסתם רוצות לשוות מראה אחיד בקומפלקס שלם של בנינים.
ניתן להבחין כי ברוב הבניינים עניין של אחזקת האבן לאורך חיי המבנה לוקה בחסר אשר נובע בעיקר מאי ידיעה האם יש צורך לתחזק ואם כן כיצד.
לצורך כך מכון התקנים הפיץ תקן לתחזוקת בניינים – רכיבים וגימור ( תקן 1525 חלק 1 ) שבו בין היתר מתייחס כיצד יש לטפל באבן החיפוי .
התקן ממליץ אחת לשנה כי יש לבצע בדיקה חזותית ע"י הממונה על אחזקת הבניין , ואחת ל 5 שנים על ידי הנדסאי או מהנדס לצורך גילוי ליקוים וסכנות בלוחות חיפוי המבנה , ואם ישנם כיצד לטפל בהם .
ביצוע איטום נכון ע"י מפרט מתאים ונכון יכול למנוע נשירות אבן עתידיות כתוצאה מכשל .
מפרט זה ימליץ באופן כללי את דרך ביצוע הטיפול באבן , אך אם חשוב להדגיש עניין זה הוא עניין למקצוענים ולשם "שקט" נפשי יש לפנות לגורמים מתאמים : מהנדסים , הנדסאים , יועצי איטום.
- יש לבצע בדיקה חזותית על פני משטח המחופה .
- במידה וישנם חששות לנשירות ו/או נשירות של אבנים יש לפנות למהנדס /הנדסאי לקבלת הנחיות לטיפול .
- לצורך איטום נאות יש להתקין מתקן פיגום מאושר .
- ניקוי משיקים רופפים ואיטומם בעזרת "כוחלה" או רובה יעודית ומתאימה ( חשוב שחומר הרובה או הכוחלה ישא תו תקן ישראלי ) .
- יש לשטוף את משטח החיפוי במים מתוקים להסרת אבק ו/או חזזית שהצטברה ( במידה והחזזית היא קשה ניתן ללטש את פני האבן בנייר לטש גרעין בינוני ) .
- התזת סילר מתאים ע"ג משטח האבן בעזרת מרסס גב / יד,( או לחילופין הברשת משטח בעזרת מברשת יד ) .
הערה : ב"סילר מתאים" הכוונה היא סילר ייעודי לאבן החיפוי. לצורך כך יש לפנות ליצרן הסילר אשר יאשר כי הסילר מתאים לאותה האבן .
מאת אבי גנח
אחוזת בית