תפרחת מלח - Efflorescence
המונח Efflorescence משמש לתאור התהליך בו תפרחת לבנה מבצבצת מתוך יציקות בטון, אבן, סלע וכדומה.
מקור המילה Efflorescence הנו מן השפה הלטינית ומשמעותו "פריחה".
"תפרחת מלח" מתרחשת בבטון עקב תהליך ההידרציה של היציקה. שרידי מלח נפלטים מהבטון בעת התאיידות המים מהתערובת וגורמים להיווצרות שכבה אבקתית לבנה בדופן החיצונית של היציקה.
"פריחת מלח" מכונה לעיתים גם בשם "תפרחת סידנית" משום שהיא מצביעה גם על אפשרות הפרשה של חומרים נוספים כגון סידן וגבס.
באופן כללי ניתן לחלק את תופעת "פריחת המלח" לשני סוגים:
1. "תפרחת מלח ראשונית".
זו מתרחשת תמיד לאחר התאיידות המים מתוך תערובות בטון חדשות. לאחר הייבוש מתקבלת שכבה אבקתית דקיקה אשר ניתן להסירה באמצעות הברשה, שיפשוף או שטיפה יסודית.
2. "תפרחות מלח / סידן משניות".
אלו מתרחשת כאשר הבטון (או האבן) נפגעים מרטיבות בשלבים מאוחרים יותר. התופעה נפוצה במבנים עשויים בטון חשוף כגון מסעות גשרים, חניונים תת קרקעיים וכדומה. פריחות מלח משניות או "פריחות סידניות" מתרחשות גם בטבע וניתן להבחין בהן למשל בעת היווצרות נטיפים במערות סלע.
בענף איטום המבנים יש לתת את הדעת לשתי התופעות: תפרחת מלח "ראשונית" מקשה על היצמדותם של חומרי איטום אל תשתיות הבטון, במיוחד כאשר מבוצעות עבודות איטום עם חומרים צימנטים משחתיים. לעומת זאת, תפרחות מלח (או "תפרחות סידן") "משניות" מצביעות על כך שהתרחשה חדירה של רטיבות לתוך חלק המבנה עקב איטום לקוי, או חסר.
ראה גם את הגדרת המונח "רטיבות קפילארית".
יש לך הערות / תוספות / תמונות לערך זה ? נשמח לעדכן.
שאלות ? אנא שאל בפורום.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
מילים נרדפות, מונחים מתאימים :
Efflorescence, תפרחת, תפרחת בבטון, תפרחת מלח, תפרחת סידנית, תפרחת סידן, פריחת מלח, תפרחת מלח, פריחת מלח, תפרחות סידן, פריחת סידן, פריחה בבטון, אבקת מלח בבטון, תפרחת לבנה, תפרחת לבנה בבטון, שרידי מלח בבטון, אבקה סידנית, אבקת מלח, פלומה סידנית, פלומת מלח, פלומה לבנה, פלומה לבנה בבטון.
|