רטיבות קפילארית
רטיבות קפילארית היא תופעה המתארת את יכולתם של המים לעלות על גבי קיר (או על גבי כל חומר אחר), אשר סופג אותם כלפי מעלה.
בתורת הכימיה מתוארת תופעה זו גם בתור "הכוח הנימי של המים", כאשר המים מטפסים כלפי מעלה, בניגוד לכוח הכובד. מקור המילה "קפילאריות" הנו מאנגלית capillary, שמשמעותו "נימיות", ואשר מתאר את תכונתם של המים לטפס מעלה בצינורות דקים במיוחד ("נימיים"). ככל שהנימים דקים יותר- יעלו המים לגובה רב יותר.
בתחום הבניה, כאשר קיימים ליקויי איטום במבנה, יכולה רטיבות קפילארית לטפס בקירות אף לגובה של כ 90 ס"מ, אם כי ברוב המקרים מטפסת הרטיבות לגובה נמוך יותר.
הופעת רטיבות קפילארית על גבי קירות מבנים מעידה על נוכחות של רטיבות בתחתית הקיר, מתחת לשכבת הריצוף או מתחת לפני הקרקע. במסגרת תכנון מערכות איטום במבנים נלקחת תמיד בחשבון אפשרות זו וננקטים צעדים על מנת למנוע עליית רטיבות מן הקרקע (דרך יסודות המבנה), מתחת למשטחים מרוצפים חיצוניים, מתחת לריצוף בחדרים רטובים, ועוד..
מניעת עליה קפילארית של רטיבות יכולה להתבצע בשתי דרכים:
1. חציצה / הפרדה בין מקור הרטיבות התחתון לבין הקירות.
2. הספגת הבטון או שכבת הטיח בחומרי איטום מונעי ספיגה.
רטיבות מתחת לריצוף גורמת לעלייה קפילארית בעמודים
עליה קפילארית המעידה על רטיבות מתחת לריצוף
נזק לעמוד כתוצאה מעליה קפילארית של רטיבות מהקרקע
ראה גם את הגדרת המונח איטום קפילארי, קפילרי.
יש לך הערות / תוספות / תמונות לערך זה ? נשמח לעדכן.
שאלות ? אנא שאל בפורום.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
מילים נרדפות, מונחים מתאימים :
זחילה קפילארית, עליה קפילארית, רטיבות קפילארית, קפילארי, קפילארית,קפילרי,קפילרית,רטיבות קפילרית, ספיגה קפילארית,ספיגה קפילרית, רטיבות נימית, זחילה נימית, ספיגה נימית,ספיחה קפילארית, ספיחה קפילרית, נימיות.
|